20 EXCUSES PER A DESCOBRIR MENORCAEl Camí de Cavalls és, potser, la millor manera de viure Menorca en totes les seves dimensions. Recorrent-lo descobrireu els millors paisatges menorquins, però també la gastronomia, la cultura i la història d'aquesta illa, declarada Reserva de Biosfera pels seus extraordinaris valors naturals.
 
 
Menu LOGO

Molt més que un camí: la història del Camí de Cavalls

El Camí de Cavalls té, per a tots els habitants de Menorca, un significat que va més enllà del que és purament històric. Els seus origens es remonten a l'any 1330, en temps del rei Jaume II, que va ordenar als cavallers menorquins matenir un cavall armat per a vigilar la costa de l'illa per tal de defensar l'illa i els seus habitants.

continua llegint

Molt més que un camí: la història del Camí de Cavalls

El Camí de Cavalls té, per a tots el habitants de l’illa, un significat que va més enllà del que és purament històric. La seva recuperació per obrir-lo de manera definitiva ha estat el fruit d'una feina intensa i persistent feta per molta gent amb el convenciment que aquesta era una justa reivindicació basada en motius històrics, culturals i socials.

Els seus origen semblen situar-se en temps del rei Jaume II, qui va ordenar al cavallers d'aquell temps mantenir un cavall armat per a la defensa de l’illa i dels seus habitants. El camí és una conseqüència d'aquest ordre reial. Poc es podien pensar aquells cavallers quan tot vigilant la costa van donar origen a aquest camí, que segles més tard hauria de costar tants d’esforços fer que l’antic camí tornés a quedar lliure i franc al pas dels ciutadans.

La història del Camí, és doncs, antiga i ben documentada. Durant la primera dominació anglesa, per exemple, el governador Richard Kane, l’any 1736, el considerà com un “camí reial” i, com a conseqüència, ordenava mantenir-lo “net i transitable com es feia antigament”.

No massa anys més tard, el 1758, era el governador francès, el Comte de Lannion, qui manava el seu manteniment i eixamplament. De 1780, data el primer mapa de l’illa que es conegui, realitzat pel cartògraf Louis Stoki d’Arc de la Rochette, que conté el Camí de Cavalls. Un parell d’anys després el Comte de Cifuentes, governador espanyol de l’illa diu ”los caminos llamados de caballos esten abiertos y del todo libres y compuestos de poderse libremente transitar...”.

Ja dins aquest mil·lenni, responent a una demanda social, s'aprovà al parlament de les Illes Balears la llei de Camí de Cavalls (Lley 13/2000 de 21 de diciembre) amb l'objectiu de consolidar l'ús general, lliure i gratuït del Camí de Cavalls. Ara podem, idò, convidar-vos de nou a tots a recórrer el Camí, a fer la volta a Menorca. Amb la informació que trobareu en aquesta pàgina esperem despertar la vostra curiositat pel coneixement i el respecte als valors naturals de Menorca, la seva idiosincràsia i a la seva història. Conèixer és gaudir, estimar i respectar.

 
  
 
#camidecavalls
Seguiu-nos a les xarxes socials.

         
© Consell Insular de Menorca
Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
+34 902 929 015
info@menorca.es